Случаите на заразени с коронавирус у нас растат главоломно, като с

...
Случаите на заразени с коронавирус у нас растат главоломно, като с
Коментари Харесай

Ваксина в действие: какво се случи в Дома в с. Опанец?

Случаите на инфектирани с ковид у нас растат стремглаво, като с позитивни проби се оказват и от ден на ден имунизирани лица. По всичко изглежда обаче, че, за благополучие, те го карат безсимптомно и по-леко - или най-малко по този начин демонстрира казусът със инфектираните възрастни хора в Дома за хора с деменция в село Опанец, Добрич.  

Казусът в Опанец попадна в националната статискика с новината за новооткрито огнище в дома за хора с деменция, при което 32-ма от общо 40-те настанени там лица се оказаха инфектирани с COVID-19. Любопитното в тази ситуация е, че 14 от тях са с сложени две дози ваксина. Какво демонстрират детайлите по случая?

На 18 от 41-те жители на дома са сложени ваксини на " Пфайзер/Бионтех ", като втората им доза е била на 27 март, споделя директорката на Дома г-жа Димитрова. Останалите консуматори, много от които са с много съпътстващи болести, не са поискали ваксина - или по указание на настоятелите им, или по рекомендация на персоналните им лекари. Служителите също не са се ваксинирали - някои от тях са преболедували, други просто се въздържат към този миг.

На 7-ми март, т.е. към седмица след имунизирането, обитателите на Дома са тествани, защото чиновник оттова се оказал с позитивен тест. " Личният му доктор незабавно ни се обади. След това ние уведомохме РЗИ, откъдето действаха доста бързо и проведоха тестване на хората при нас ", показва Димитрова. На първото тестване с бързи антигенни проби с позитивен резултат са били 18 души, а на второто тестване на 14 март - още 14 индивида. Т.е. общо инфектираните с ковид се оказват 32 души.

6 от тях (2-ма от които ваксинирани) са постъпили за лекуване в болничното заведение в Карвуна, само че напълно скоро всички те ще бъдат изписани. Останалите са в дома, карантинирани са там и понастоящем се чувстват добре - множеството са спокойни, без температура и други признаци, описа директорката. По думите й от 18-те имунизирани жители на дома 14 се оказват с позитивни проби. Повечето от тях обаче карат леко болестта или безсимптомно, което потвърждава, най-малко в този случай, че главната цел на имунизациите - да предпазят от доста тежко протичане - е изпълнена.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР